Gója: Tradičná Rómska Delikatesa z Bravčových Čriev a Zemiakov

Gója je tradičné rómske jedlo, ktoré sa pripravuje z bravčových čriev naplnených zemiakovou zmesou. Je známa aj ako „zemiakové klobásky“ alebo „rómske droby“ a pochádza z čias, keď rómske rodiny spracovávali časti zvieraťa, ktoré iní ľudia považovali za menej hodnotné. Dnes je gója vnímaná ako súčasť gastronomického dedičstva rómskej kultúry a obľubuje sa najmä na rodinných oslavách, sviatkoch a tradičných stretnutiach. Vyznačuje sa výraznou chuťou, jednoduchou prípravou a nenáročnosťou na suroviny.

Recept na góju

Ingrediencie: 1 zväzok bravčových čriev (vyčistené a namočené vo vode), 1 kg surových zemiakov, 1 väčšia cibuľa, 3–4 strúčiky cesnaku, 2 lyžice hladkej múky, 1 čajová lyžička soli, ½ lyžičky čierneho korenia, 1 lyžička sušenej majoránky, bravčová masť alebo olej na pečenie.

Postup: Zemiaky najemno nastrúhame, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, prelisovaný cesnak, múku, soľ, korenie a majoránku. Všetko dôkladne premiešame, aby vznikla hustá zmes. Bravčové črevá prepláchneme a naplníme pripravenou zemiakovou plnkou – nie úplne do plna, aby nepraskli. Konce čriev previažeme. Naplnené črevá varíme v osolenej vriacej vode približne 30 minút. Po uvarení ich vyberieme a necháme krátko vychladnúť. Potom ich preložíme na plech vymastený masťou alebo olejom a pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C, kým nezískajú zlatistú a chrumkavú kôrku. Góju podávame teplú, najlepšie s čerstvým chlebom, kyslou kapustou, horčicou alebo chrenom.

Tento recept ponúka autentický zážitok z rómskej kuchyne a môže byť skvelým spôsobom, ako objaviť nové chute a zároveň si pripomenúť kultúrnu rozmanitosť. Gója je jedlo, ktoré si zaslúži svoje miesto aj na modernom stole.

Zdroj receptu: Lifezone.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *