Lahôdka z českej kuchyne: Bravčové výpečky so špenátom a karlovarským knedlíkom

Reklama
Ad 25

Táto kombinácia je obľúbená pre svoju bohatú chuť a tradičný charakter. Bravčové výpečky sú šťavnaté a plné chuti, špenát dodáva sviežosť a vitamíny, a karlovarský knedlík, s jeho zaujímavou štruktúrou, je ideálnym sprievodom, ktorý výborne saje omáčku.

Čo budeme potrebovať (pre 4 osoby):Na bravčové výpečky: 800g bravčového pliecka (alebo bôčika/krkovičky), narezaného na väčšie kusy 2-3 strúčiky cesnaku, prelisované alebo nasekané najemno 1 väčšia cibuľa, nakrájaná na hrubo 1 lyžička mletej rasce Soľ, čerstvo mleté čierne korenie Trochu oleja na opekanie Voda alebo vývar na podlievanie.

Na karlovarský knedlík: 300g starších rožkov, bielych žemlí alebo veky (ideálne 1-2 dni staré), nakrájané na kocky 200 ml mlieka 2 vajcia (žĺtky a bielky zvlášť) 2-3 lyžice hladkej múky (podľa potreby) 1 lyžica nasekanej petržlenovej vňate (voliteľné) Štipka soli. Štipka muškátového orieška (voliteľné)

Na špenát: 500g čerstvého alebo mrazeného špenátu 2 strúčiky cesnaku, prelisované 2-3 lyžice masla alebo oleja Soľ, čierne korenie Trochu smotany na varenie (voliteľné, pre jemnejšiu chuť)

Postup prípravy:1. Bravčové výpečky: Mäso osušte, osoľte, okoreňte a posypte rascou. Dôkladne vmasírujte. Vo väčšom hrnci alebo pekáči na troche oleja opečte mäso zo všetkých strán do zlatista. Pridajte nakrájanú cibuľu a restujte, kým nezmäkne a nezačne chytať farbu. Pridajte prelisovaný cesnak a krátko prehrejte, kým sa rozvonia (pozor, aby nezhorkol).

Podlejte trochou vody alebo vývaru, prikryte a duste na miernom ohni (alebo pečte v rúre pri 160-170°C) asi 1,5 – 2 hodiny, alebo kým nie je mäso úplne mäkké. Počas dusenia občas premiešajte a podľa potreby podlievajte.

Ak chcete kožičku chrumkavú, na posledných 15-20 minút pečenia zvýšte teplotu alebo odkryte hrniec/pekáč. Hotové výpečky vyberte, šťavu môžete podľa potreby zredukovať alebo zahustiť trochou múky rozmiešanej vo vode.2. Karlovarský knedlík: Nakrájané kocky pečiva dajte do väčšej misy. Žĺtky rozšľahajte s mliekom, soľou a prípadne muškátovým orieškom. Zmesou prelejte pečivo a jemne premiešajte.

Nechajte nasiaknuť asi 10-15 minút. Bielky vyšľahajte na tuhý sneh. K namočenému pečivu pridajte nasekanú petržlenovú vňať a postupne pridávajte hladkú múku, kým cesto nebude držať pokope (množstvo múky závisí od vlhkosti pečiva).

Nakoniec zľahka vmiešajte sneh z bielkov. Cesto by malo byť nadýchané. Z cesta vytvarujte valce (knedle) s priemerom asi 5-7 cm. Môžete ich variť zabalené v potravinovej fólii alebo čistom plátne, alebo variť priamo vo vriacej osolenej vode.

Knedle varte v osolenej vriacej vode asi 15-20 minút (podľa hrúbky), kým nevyplávajú na povrch a nie sú uvarené aj v strede. Uvarené knedle ihneď vyberte, popichajte vidličkou (aby vyšla para a nespadli) a nakrájajte na plátky.3. Špenát: Ak používate čerstvý špenát, dôkladne ho umyte.

Ak mrazený, nechajte ho rozmraziť. Na panvici rozohrejte maslo alebo olej. Pridajte prelisovaný cesnak a krátko orestujte (opäť pozor, aby nezhorkol). Pridajte špenát a duste, kým nezmäkne a nezmenší svoj objem.

Osoľte, okoreňte a ak chcete, pridajte trochu smotany na varenie a nechajte prejsť varom.Servírovanie:Na tanier naservírujte porciu špenátu, na neho položte šťavnaté bravčové výpečky a vedľa nich naaranžujte plátky karlovarského knedlíka. Všetko prelejte výpekovou šťavou.Dobrú chuť!